100% leven

Nu het ’s avonds langer licht is, wandel ik vaak nog even een rondje met mijn tweejarige zoon. Vaste stop is dan de spoorwegovergang. Soms hebben we geluk en zien we wel drie treinen of een dubbeldekker. Soms hebben we pech en staan we een kwartier te wachten op een treintje van niks. Mijn zoon heeft een grote passie voor treinen ontwikkeld. Ook op mij heeft de trein een zekere aantrekkingskracht, net als boten en vliegtuigen trouwens. Lekker dagdromen over het idee dat je in kunt stappen en heel ergens anders weer uit kan stappen; een andere stad, een ander continent of een eiland ergens in een uitgestrekte oceaan…

De afgelopen week heb ik een boek gelezen over ‘leven in het nu’. Volgens dat boek is dagdromen een vlucht uit het nu: je droomt jezelf in een mooie toekomst, terwijl je nu leeft. Je kunt je tijd en energie dus beter steken in genieten van wat er nu is. Een goed punt, maar voor mij toch iets te radicaal. Ik wil zo nu en dan nog wel even lekker kunnen dagdromen. Niet omdat het nu niet leuk is, maar om de voorpret van al die mooie dingen die nog in het verschiet liggen.

Trouwens, bij nader inzien ben ik ook niet zo tevreden met het nu. Wie wel? Natuurlijk kan het leven mooi zijn, maar liefde en haat, leven en dood, vreugde en verdriet houden elkaar in evenwicht. Iedere dag worden we daarmee geconfronteerd, dichtbij of ver weg. Gelukkig weet ik dat het niet altijd zo zal blijven. Want binnenkort is het Pasen. Dan vieren we de opstanding van Jezus; Zijn overwinning op de dood. Hij laat de balans van het leven doorslaan naar 100% liefde, leven en vreugde. Want dankzij Jezus, heeft de dood niet meer het laatste woord. Het laatste woord is aan God.

Een dagdroom die nu al werkelijkheid wordt. Heerlijk om over te mijmeren, terwijl je staat te wachten bij een spoorwegovergang en geniet van al die mooie dingen die God geeft. Zoals een wandeling met je zoon op een mooie lenteavond.

Liesbeth Post

delen

Recommended Posts