Vrijdag de dertiende

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het vrijdag de dertiende. Daar rust geen zegen op, zou je zeggen. Vrijdag en dertien, dat is een ongelukscombinatie.  Nou wil het geval dat ik op een vrijdag de dertiende voor het eerst met mijn huidige vrouw uitgeweest ben. Niet alleen was dat een uiterst plezierig avondje (…), maar ik ben inmiddels ook al veertig jaar gelukkig met haar getrouwd.  Kennelijk hebben de boze krachten geen tot weinig vat op mij.

Toch zijn er hele volksstammen bij wie vrijdag de dertiende, of alleen al het getal dertien, een ‘unheimisch’ gevoel geeft. Waar komt dat vandaan? Daar bestaan allerlei theorieën over.

Eén daarvan is dat Jezus op een vrijdag gekruisigd is, en dat bij het Laatste Avondmaal dertien tafelgenoten aanzaten (of -lagen).

Nu wordt het interessant!  Is hier sprake van ongeluk, of juist van geluk?  Dat hangt af van de resultante, lijkt me.  Als Jezus, na pijn en sterven aan het kruis, echt weer is opgestaan, dan slaat de balans om naar het geluksgevoel. Als je vindt dat dit quatsch is, dan blijf je in het ongeluk steken. Zo simpel is het, toch ……?

Geef mij maar vrijdag, in gezelschap van de dertiende avondmaalsgast.

Henk Velvis

delen

Recommended Posts