Dagelijkse kost

Na regen komt zonneschijn. Een spreuk die helemaal waar is. Het is alleen afwachten wanneer de zon gaat schijnen en hoe lang. Die zon geeft ons de warmte die wij nodig hebben als mens. Wanneer de zon schijnt ziet de wereld er vaak vrolijker uit en zijn de mensen vriendelijker. Zo ervaar ik het zelf altijd. Door de warmte die mensen mij geven ervaar ik ook vaak liefde, genegenheid en betrokkenheid. Ik kan daar niet zonder.

Ik merk aan mijzelf dat ik veel beter functioneer in een liefdevolle, warme en betrokken omgeving waar de sfeer goed is en waar iedereen respect voor elkaar heeft. Ik zelf heb dat nodig in de relaties die ik heb met  mijn man, familie, in mijn werk en in de besturen waar ik betrokken in ben. Die warmte, liefde, geeft een gevoel dat je elkaar kunt vertrouwen. Als dat vertrouwen  er niet is dan ontstaat er meestal wantrouwen en achterdocht. Dan is de sfeer en het omzien naar elkaar toe vaak ver te zoeken.

God leert ons in de Bijbel dat ook heel duidelijk: Heb uw naaste lief als uzelf. Als ik dat lees dan denk ik bij mijzelf: “nou dat is niet zo moeilijk.”
Ik vind mijzelf vaak heel lief en de meeste mensen in mijn omgeving ook. Maar als ik de bijbel vaker lees dan denk ik ook aan de mensen die ik niet aardig vind of die mij gekwetst hebben en dan wordt het liefhebben een heel stuk lastiger. Je naaste liefhebben als jezelf is en blijft een hele grote uitdaging. Heel veel dagen gaat het goed en dan opeens is er weer zo’n dag dat ik de fout in ga.

Ik eindig met een mooie spreuk in het Drentse dialect. Een spreuk die mijn moeder mij heeft geleerd als kind en waar veel waarheid in zit:

“ Iederiene hef zien eigen smeerlappe het liefst”

 

Dieta Praamstra

delen

Recommended Posts