Crisis………….Vrijheid

Het einde van het jaar komt weer in het zicht en dan is het goed om een terug te kijken over wat er zoal gebeurd is.

Boing!!!! Journaal van 20.00 uur begin dit jaar: het vriest hard en de ijsmeesters zijn bij elkaar gekomen om te kijken of er ook een Elfstedentocht kan gehouden worden. We waren een week of twee in de ban van de tocht. En ik herinner mij heel goed dat het mij opviel dat het acht uur journaal daarmee begon en niet één keer, maar vele dagen. Het was toch crisis, of was die er niet meer!?

Helaas viel de dooi in en ja hoor: boing!!! Journaal van 20.00 uur: de economische crisis neemt elke dag toe. Toen dus wel weer en in de weken van Elfstedentochtkoorts niet? Ja, het is een economische crisis en ik weet vanuit mijn politieke achtergrond dat we moeten bezuinigen, ook in Haren. Heel wat mensen die deze column lezen, zullen denken: ” Ja, wij moeten ook iets minder  geld uitgeven.”
Toch moet het mij wel van het hart dat ik wel vaak denk dat we wel heel erg verwend zijn in het Westen. En ja, ik hoor u zeggen: “Maar, er zijn mensen die het heel zwaar hebben!” Dat zal ik niet ontkennen, maar er zijn ook heel veel mensen die het wel goed hebben.

Want wat is crisis?
Boing!!! Journaal van 20.00 uur: in Syrië of in een ander gebied zijn weer heel veel bomaanslagen geweest en er waren honderden doden. Er zijn landen waar  honger is en  kinderarbeid. Dan denk ik bij mijzelf: wat nou crisis! We leven nog steeds in vrijheid, we hebben geen bomaanslagen, we hoeven huis en haard niet achter te laten en we kunnen in de winkel elke dag ons eten kopen. Onze kinderen kunnen spelen en sporten en naar school.
Laten we ons dát met zijn allen eens goed realiseren aan het eind van 2012 en hopen en bidden dat het komende jaar vrijheid en vrede zal brengen voor een heleboel mensen.

Ik wens u allemaal een goed, gezond en gelukkig 2013 in een land waar misschien crisis is, maar we elke zondag in vrijheid naar de kerk kunnen gaan. Waar we elke dag in vrijheid wakker worden. Dat is volgens mijn bescheiden mening één van de belangrijkste dingen in het leven!

Dieta Praamstra

delen

Recommended Posts