Vergevingsgezind zijn…

door

Heb je dat nou ook af en toe, dat je tegen jezelf aanloopt met Bijbelse waarheden en de praktijk van alle dag? Krijg je een dreun tegen je linkerwang van een onbetwistbaar verschrikkelijk figuur in je naaste omgeving, mijn naaste?! En dan word je tegelijkertijd geacht hem je rechterwang toe te keren om zo mogelijk een nog hardere knal te incasseren, zodat je aanvankelijk sluimerende haatgevoelens nu omslaan in regelrechte wraakzucht!

Nee, zegt de Heer, als je naaste je dwingt tot een kilometer lopen, dan ga je er twee. Als hetzelfde beste schepsel des Heren je voor de rechter sleept en je ondergoed in beslag laat nemen, geef hem dan gelijk ook maar je beste pak met stropdas. Je moet toch echt even een ommetje om het plaatselijke plantsoentje lopen om te laten doordringen dat dit ook voor jou geschreven is. De boom in met zo’n man, denk je toch! Laat hem het heen en weer krijgen! Aansprakelijk stellen doe ik hem tot de laatste cent.

En hoe vaak moet ik dan de mensen in mijn leven die me feitelijk naar het leven staan, vergeven? Tot zevenmaal toe? Nee, zegt Jezus, tot zeven maal zeventig keer toe! Begin er maar eens aan! Ach ja, in een vergevingsgezinde bui, met een goed glas wijn op het terras op een prachtige zomeravond gaat het al wat gemakkelijker en vrolijk gezelschap geeft de vrolijkheid van Spreuken, het genieten tot in de kleine uurtjes.

Maar, hoe gaat het als je ’s nachts naar het plafond ligt te staren zonder de helderheid van Gods zwerk te zien? Rusteloos draaien tot je een ons weegt en de wekker je uit je nachtmerrie scheurt? Geef het dan over aan Hem die de vergevingsgezindheid zelve is, maar dan ook echt overgeven.
“Ik heb jouw zonden vergeven, vergeef ze nu ook hen die het niet zo goed met je voor hadden.” Man, wat kost dat soms een moeite, maar wat is het bevrijdend voor jezelf. Ruimte geeft het, in je hoofd, in je gemoed, in heel je gesteldheid. Ruimte, voor jezelf en die ander. Gun jezelf die ruimte en geef het over… aan Hem!

Jan Damhof

 

delen

Recommended Posts