Lente in Haren

Ik heb tien jaar in Indonesië gewoond. Een prachtig land, maar een land zonder seizoenen. Ja, je hebt het droge seizoen en het regenseizoen, maar de bomen zijn het hele jaar door groen, en het is altijd even warm. Bijzonder om na zo’n lange tijd in de tropen weer in Nederland te wonen, en de seizoenen mee te maken. De chaos van al die bladeren in de herfst, de sneeuw, het ijs, en dan de lente, waarin Haren wat mij betreft op z’n mooist is.

Het leek in de afgelopen maanden of het nooit zou gebeuren. Of de lente dit jaar nooit zou aanbreken. Het bleef maar sneeuwen en vriezen. En toch begonnen de krokussen te bloeien, zag je de narcissen steeds verder de grond uitkomen, word je ’s morgens wakker van de vogels, zie je de bomen uitbotten. De lente is niet te stoppen. Als God over de aarde ademt, krijgt alles weer kleur.

Lente: Gods adem over de aarde.

Ademt u over de aarde,
dan ontstaat er weer leven
en krijgt zij een nieuw gezicht.
(uit Psalm 104)

 

Corien Oranje

delen

Recommended Posts