Interessante mannen

Als freelancer voor het vrouwenmagazine Eva mag ik elke maand een interessante man interviewen. Klaas van Kruistum, de presentator van ZAPP en ‘bestemming onbekend’ bijvoorbeeld. En Gert van der Vijver, de zandtovenaar. Elbert Smelt van de band Trinity. Pas interviewde ik hoogleraar en natuurkundige Cees Dekker, die baanbrekend werk heeft gedaan op het gebied van de nanotechnologie.

Er wordt vaak gedacht dat je behoorlijk stom moet zijn als je in deze tijd nog in God gelooft. Of dat je gewoon niet nadenkt. Cees Dekker is voor mij het voorbeeld van een groot wetenschapper die de mogelijkheid dat het allemaal níet waar is serieus onder ogen heeft gezien, maar die tot de conclusie is gekomen dat de bijbel klopt – dat God bestaat.

Ik stelde hem een vraag die mij zelf regelmatig bezighoudt: ‘Het heelal is zo groot. Is de kans dat God bestaat dan niet erg klein?’

‘Het heelal is gigantisch groot, het is dertien-en-een-half miljard lichtjaren groot, en er zijn honderden miljarden sterren,’ zei hij. ‘Maar so what? Als God de schepper is van hemel en aarde, dan is Hij groter dan dat. Het alternatief is dat het heelal zo maar spontaan uit het niets is voortgekomen.  Het is een feit dat de kosmos een heel precieze structuur heeft die leven mogelijk maakt. Als de uitdijingssnelheid van het heelal iets sneller was geweest, was er geen leven geweest. En als het net iets langzamer was gegaan, was er hier op aarde ook geen leven geweest, het komt heel erg nauw. Dat er leven op aarde mogelijk is, berust op allerlei van dit soort ‘toevalligheden’. Maar wat betekent dat? Is het puur toeval? Of dat God alles in z’n hand heeft? Ik denk dat laatste.’

Corien Oranje

delen

Recommended Posts