Altijd hetzelfde…..

Het overkwam me afgelopen Pasen weer. Ik betrapte mezelf op de gedachte, ‘toch niet weer datzelfde verhaal uit de Bijbel over het lijden en sterven van Jezus’. Ik ben groot gebracht met de Bijbel en heb alle Bijbelse verhalen al ontelbare keren gehoord. Thuis aan de keukentafel; op school, verteld door de meester of juf; op zondag in de kerk en tijdens Bijbelstudie avonden met andere christenen.

Maar afgelopen Pasen was anders. Ik las het verhaal van Jezus’ lijden en sterven voor aan mijn eigen kinderen. Aan mijn dochter van 6 jaar durfde ik de gruwelijke feiten niet eens voor te lezen. Toch heb ik het gedaan. ‘Toen ze eindelijk op Golgotha waren, spijkerden de soldaten Jezus’ handen en voeten aan het kruis’ en verder ’Jezus leed erg veel pijn’.  Mijn dochter vroeg: “Waarom deden die soldaten dat papa?” Ik besefte dat dit me bij de kern van het paasevangelie bracht. “Lieve dochter, dit is gebeurd omdat wij mensen, ik, iedere dag verkeerde dingen doen en Jezus heeft de straf gedragen die voor ons was bedoeld.”

Mijn dochter van 3 jaar was geraakt door de mooie tekeningen die bij het paasverhaal horen. Mijn oog viel ineens op een vrouw die huilend van verdriet vlakbij Jezus op de grond was getekend. Dat moet natuurlijk Maria de moeder van Jezus voorstellen. Ik krijg een brok in mijn keel als ik me realiseer wat de impact van dit alles op Maria was. Zij, de moeder van Gods Zoon. Wat ging er in haar om? Zou ze tijdens Jezus’ hele leven niet ontzettend angstig hebben geleefd? ‘O, als hem maar niks overkomt’. Hij is de beloofde Messias waar het hele Joodse volk op heeft wacht. Dat heeft Gabriel haar zelf verteld. Al snel na de geboorte van Jezus moesten ze vluchten, ze waren hem al eens drie dagen kwijt geweest en nu… Jezus aan een kruis.

De kinderbijbel, mijn kinderen hebben mij weer iets nieuws geleerd over het wonderlijke van Gods heerlijke boodschap. Ik zie daarom vol verwachting uit naar hemelvaart. Weer datzelfde verhaal uit de Bijbel.  Welk nieuwe inzicht zullen mijn kinderen me dan geven?!

Ostry Stephanus

delen

Recommended Posts