Columnist en cartoonist vogelvrij?

door

De nieuwjaarswensen voor geluk, zegen en gezondheid liggen ons nog op de lippen, of we worden opgeschrikt door buitengewoon noodlottige gebeurtenissen die ons pas begonnen jaar des Heren 2015 alweer ruw verstoren!
Beelden die onze oogvliezen tarten, die we niet kunnen en willen bevatten. Een schreeuw naar de hemel: waarom?

Een pennenstreek, een potloodlijn, zwartgetekende baarden met scherpgeslepen messen die het papier doormidden snijden, als door wespen gestoken springen zij op van hun stoel: wraak aan de ongelovigen! Nietsontziende terreur splijt ons democratisch gedachtengoed doormidden. Met bevroren blik kijk ik naar het tv beeld, traag registreert mijn brein wat mijn verstand niet weten wil.
Zou Jezus een cartoon van de profeet gemaakt hebben? Zou Jezus de spot drijven met de spotter die Hem Zijn rug open geselt? Zou Jezus wraak nemen terwijl zijn wraak de meest gerechtvaardigde wraak aller tijden zou zijn?
Hij deed Zijn mond niet open …………

Er is geen mens die de tong kan temmen, dat onberekenbare kwaad , vol dodelijk venijn. Scherpgeslepen pennen, het moet toch kunnen, dat is toch onze vrijheid?
Maar zou Jezus ook van diezelfde vrijheid gebruik gemaakt hebben? Moet ik die vrijheid zo gebruiken?Ach, er is niets nieuws onder de zon, zou je kunnen zeggen, maar mag je je daar emotioneel en pragmatisch achter verschuilen?

Ik sla Zijn woord er weer bij op, doe jij dat ook maar en doet u dat ook maar en ik zoek tussen alle explosies van geweld een moment van rust, een stukje stille tijd voor Hem… die Zijn mond niet opendeed.

Jan Damhof
Januari 2015.

delen

Recommended Posts