Voeten wassen

Afgelopen week was ik getuige van een wel heel bijzondere huwelijksdienst. Hij komt uit de Verenigde Staten en zij uit Nederland. Samen werken ze in Papua Nieuw Guinea en brengen de boodschap van God aan de mensen die daar wonen.
De dienst was deels in het Engels en deels in het Nederlands. Ook de invulling was een mengeling van verschillende culturen. De overdenking werd gehouden door een Amerikaan. Met het temperament en enthousiasme zoals alleen een Amerikaan dat kan. Het echtpaar zong samen verschillende liederen en de belofte, die ze elkaar gaven, was een aan een schakeling van prachtige bijbelteksten.
In de kerk gaven ze elkaar de ring als een dagelijkse herinnering aan de belofte die ze aan elkaar hadden gegeven. Vervolgens zei de bruidegom: “om te laten zien dat ik jou, mijn bruid, wil dienen en voor wil gaan in een leven met God zal ik nu je voeten wassen” ……
Echt? Ik kijk vol verbazing wat er nu gaat gebeuren. De bruid gaat zitten en er wordt een teiltje met water binnen gebracht. Ja echt! Eerst wast de bruidegom en daarna de bruid de voeten van de kersverse echtgeno(o)te.
Wat een prachtige symboliek. In het huwelijk wil je niet heersen maar dienen. Niet opzoek naar eigen geluk maar het geluk van de ander. Als de dienst is afgelopen is het een veel besproken onderwerp.

delen

Recommended Posts