Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen…..

door

Die uitdrukking ken je natuurlijk wel, volgens mij wordt het ook niet meer zoveel gebruikt, maar toch, waar denk je dan aan, wat betekent het eigenlijk? Heeft het een religieuze betekenis van vroeger uit? Pasen en Pinksteren vallen natuurlijk nooit op één dag, al zullen er filosofen met zeer verlichte ideeën er wellicht anders over denken, in ieder geval ik moet het nog meemaken. Maar wat nou zo treffend is dit jaar, Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag vallen wel op één dag, maar wat is daar dan weer zo bijzonder aan? U voelt em al wel aankomen broeders en zusters, dit schrijven moet op een of andere manier natuurlijk wel een beetje naar een climax toegeschreven worden, waar zit je hier anders voor?

Voor je het weet ligt er een intellectueel stuk voor je waar het beste brein van Nederland nog niet in beginsel aan kan tippen. 5 Mei 2016, meer dan 70 jaar bevrijd van de tirannie van onderdrukkers die wel even iets meer gedaan hebben dan de fiets van je opa jatten.

Vrij zijn, beseffen we wel goed wat dat betekent? Er zijn nog een aantal ouderen onder ons die het aan den lijve hebben ondervonden wat onderdrukking is en de verschrikkingen in meer of mindere mate hebben meegekregen. Leven in een vrij Nederland in relatief grote weelde, voor velen van ons heel vanzelfsprekend en dat geldt echt niet alleen voor de jongeren.

Wereldwijd is die vrijheid er nog niet in velden of wegen, je hoeft de tv maar aan te zetten of de ellende wordt kamerbreed in je huiskamer gebracht. Veel dus om voor te danken voor ons in dit bevrijde land. Maar hoe zit het nu dan met onze geestelijke bevrijding, want we hebben gezien dat Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag nu op één dag vallen. De hemelvaart van Jezus, kun je je dat dan wel voorstellen? Als lijfelijk mens, voel de littekens in mijn zij Thomas!, voer Hij op naar de hemel en wordt dan in een oogwenk veranderd in een geestelijk lichaam?, heb je daar wel een voorstelling bij? Zie ik laat jullie niet als wezen achter, geen oorlogswezen die opkijken naar de hemel in verbijstering. Wat staan jullie daar nou nog, zie toch, zoals je Hem hebt zien gaan, zo zal Hij ook op dezelfde manier wederkomen! Hemel-Bevrijdingsdag! Wat kunnen we daar naar uitzien! Hoelang nog Here?

MARANATHA!

delen

Recommended Posts