Vakantieplannen

In deze tijd van het jaar kun je op iedere verjaardag of andere bijeenkomst de volgende vraag verwachten: “Heb je al vakantieplannen?” Vervolgens worden alle plannen uitgebreid besproken en bejubeld. Het is toch ook heerlijk om te kunnen vertellen dat je naar Amerika gaat. Of naar Zuid-Frankrijk. Of waar dan ook heen. Behalve natuurlijk wanneer je in Nederland blijft. Dan word je soms een beetje voor achterlijk versleten.
Maar ach, wat maakt het uit, vakantie is vakantie. Als je maar plezier hebt.
Totdat er ineens iemand de vraag naar vakantieplannen negatief beantwoordt: “Nee, ik ga niet met vakantie, ik heb er het geld niet voor.” Of: “Mijn gezondheid laat het niet toe”.
En ineens is het stil….. Tja, wat moet je daar nu op zeggen? Zo’n antwoord was eigenlijk niet de bedoeling. Daar kan men niet zoveel mee. Sommigen kijken gegeneerd een andere kant op. Anderen willen “troosten” en beweren dan dat het in de tuin of op het balkon ook goed toeven is in de zomer. Wat kun je anders zeggen? Jij gaat gelukkig wel weg. Snel wordt overgegaan naar de volgende vakantieganger en de gesprekken kabbelen weer vrolijk verder.
Behalve voor die ene gast. Die ook zo graag met vakantie had gewild. Die ook zo graag mee had willen doen.
Misschien klinkt het je wat overdreven in de oren? Uit ervaring weet ik dat dit de praktijk is/kan zijn. Denk er toch maar eens over na als je weer naar een verjaardag gaat en de gesprekken gaan over de vakantie. Zit er misschien iemand bij die thuis moet blijven in de zomer?
Ik gun iedereen een heerlijke vakantie. Maar ik gun de thuisblijver ook een fijne vakantie. Dus, vergeet de thuisblijvers niet. En zeg alsjeblieft niet dat het thuis ook mooi is. Want thuis is net even iets minder mooi als je weet dat vele anderen niet thuis zijn.

Tineke Postma

delen

Recommended Posts