Een tijd van…

Zie jij er ook alweer naar uit? Ja naar de zomertijd!
Niet dat ik deze donkere dagen in december en januari niet goed door kan komen of zo, want ik kan ook zeker genieten van kaarsen en kachel aan, Kerstfeest en Oud en Nieuw vieren. Een tijd om thuis te genieten met familie en vrienden en in de kerk met broers en zussen in geloof. Herinneringen op te halen aan een afgelopen jaar en samen weer plannen gaan maken voor een nieuw jaar. Wij hadden zelfs een uurtje extra 2017 in Engeland, bonustijd.
In deze tijd van het jaar zie je je buren wat minder helaas, maar een nieuwjaarsborrel of stamppotbuffet is snel georganiseerd en zo blijf je elkaar ontmoeten.

Wat is dat toch met de tijd? Wintertijd, zomertijd, quality time, tijd van …
Het begrip tijd staat zo in het woordenboek: tijd (de; m; meervoud: tijden) 1 opeenvolging van ogenblikken; tijdsverloop, tijdsduur of tijdstip: na verloop van tijd; op tijd beginnen tijdig; te allen tijde; enz. enz.
Tijd is iets abstracts, maar tijdsbeleving is juist weer iets heel persoonlijks.
Soms duurt een situatie voor je gevoel veel te lang en op een ander moment gaat de tijd je veel te snel. Soms heb je even iets meer tijd nodig en een andere keer is het klusje zo geklaard.
Kijk in de spiegel en naar foto’s van 10 jaar geleden en je weet wat de tijd met je doet.

In de Bijbel staan ook geweldig veel teksten die met tijd te maken hebben. De meest bekende is ook een van mij favoriete Bijbelgedeelten, Spreuken 3;1-12. Neem de tijd om het weer eens door te lezen en op je te laten inwerken.
En let vooral op vers 11: Voor alles wat Hij heeft gemaakt, bestaat een geschikt moment. Ook al heeft God het besef van de eeuwigheid in het hart van de mensen geplant, toch kan de mens al Gods werk (vanaf het eerste begin tot het absolute einde) niet overzien.
We blijven mensen van onze eigen tijd, tijd die we van God krijgen.

Anita Helder, januari 2018

Een tijd van kijken en van zien
Een tijd van horen en verstaan
Een tijd van sterk en masculien
Een tijd van fantasie en waan
Een tijd van zacht en feminien
Een tijd van spijt en van een traan
Een tijd van toen en van sindsdien
Een tijd van straks en van voortaan
Tweeduizend achttien gaat het zien

(Nieuwjaargedicht van vriend Dirk Rosier)

delen

Recommended Posts