Column 2

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen… krijgen jullie ook de kriebels als je het woord ‘VVB’ hoort?
Waarom? Wel, ik heb over de inhoud van dat acroniem altijd al een heleboel vraagtekens gehad. Uiteraard niet over de zaak waarom het gaat. Als goed Gereformeerde weet ik echt wel dat er veel geld nodig is om het kerkelijk leven gaande te houden. Maar vooral dat ‘vrijwillige karakter”… niks vrijwillig. En ‘vast’… niks vast, want het is gewoon afhankelijk van je inkomen. Kreeg je opslag? Dan subiet a.j.b. de VVB verhogen.
Als ik eens schets hoe dat ‘vroeger’ ging als je in een nieuwe gemeente binnen was gekomen…
Al vrij snel kwamen er 2 broeders van de VVB jou welkom heten. En na een inleidend praatje kwam dan het hoofddoel ter tafel: er werd een lijst getoond met kolommen: inkomen – aantal kinderen – vaste vrijwillige! bijdrage, met de bedoeling dat het vingertje ergens bleef steken. Na de koffie en de sigaren namen de broeders vriendelijk afscheid, want ze wisten waar ze op konden rekenen.
Maar ja, als door allerlei oorzaken de toezegging niet werd nagekomen… dan kwam (na de nodige aanmaningen) de lijst van ‘wanbetalers’ bij de broeders ouderlingen terecht. Zij kregen de opdracht om tijdens het huisbezoek deze kwalijke praktijk aan de kaak te stellen (vooral pastoraal!) zodat voortaan ‘de verplichtingen ‘sec’ trouw zouden worden nagekomen’.
Maar dit alles is verleden tijd… toch? We leven in een veranderende wereld en daar hoort ook de VVB bij, hoewel de centen wel blijvend moeten binnenkomen.
Daarom heb ik een voorstel n.b. gestoeld op Bijbelse gronden. Is daar niet beschreven dat ieder geacht werd 10% van zijn inkomsten af te dragen als tempelbelasting (ik weet niet of bij kinderen een bepaalde korting gold). Dus de penningmeester was eigenlijk een ‘christelijke tollenaar’, een ‘kerkelijke belasting-inner’. En jij als ‘kerkelijke – stoelen – bezetter’ weet gewoon dat jij verplicht bent om de kosten daarvan te betalen. Niks ‘vrijwillig’, dokken ! En liefst zoveel mogelijk.. En onze penningmeester hoeft dan niet aan’t eind van elk jaar te soebatten en te smeken om ‘achterstalligen’ aan te sporen om alsnog te betalen.
Dus we gaan de oude VVB vervangen door een nieuwe VVB met een heldere inhoud: Verplichte Verbonds Belasting. Gelukkig… het acroniem kan blijven bestaan.
Tussen 2 haakjes… is jouw VVB wel op orde?
Kees Rienks

delen

Recommended Posts