Kerkmuziek

De kerkmuziek, een gevoelig en dierbaar onderwerp. Van beroep ben ik cellist en opgegroeid met veel liefde voor de muziek. Het ‘lied van de kerk’, waaruit geslachten voor mij ook veel kracht en bemoediging hebben geput, ligt mij na aan het hart.

Voor mij is de kwaliteit belangrijk en daarover maak ik mij soms wel zorgen. De grote hoeveelheid nieuwe liederen doet een beroep op ons muzikale onderscheidingsvermogen en het vak van organist raakt uit de gratie. In principe zijn veel instrumenten geschikt voor gebruik in de eredienst. Wel vind ik een orgel dan het meest praktisch, het is een eenmansbediening van een heel orkest. Het gebruik van andere instrumenten kan ook heel functioneel en mooi zijn.  Omdat we allemaal verschillend zijn, ook in onze muziekvoorkeur, moeten we hier verstandig mee omgaan.

In onze kerk is de Bijbel de norm en staat de liefde van God centraal, dat vindt je terug in de liederen die we zingen. Er zijn veel enthousiaste broeders en zusters die op muzikaal gebied graag iets organiseren ter verfraaiing van de dienst. Dankbaarheid overheerst dat we, in alle vrijheid, God mogen prijzen in ons lied.

Marius van Delden

delen

Recommended Posts